het zomerprogramma voor ...


  • verdere verdieping / verbreding van je werk,
  • verkenning van andere vakgebieden,
  • contact met makers en professionals in het culturele veld,
  • nieuwe podia om je werk te tonen.


kies je vakles(sen) +


  Serie van 3 lessen:
* Schoonheid en Imperfectie - Iemke van Dijk

* Perspectief op Natuurbeleving - Thal Jonas


  Serie van 6 lessen:

* Artistiek Onderzoek - Karl Karlas

* Making Artist Books - Nishiko

* More-Than-Human Design - Daniëlle Ooms


lees hier alle informatie over alle vaklessen


Omdat het proces van maken centraal staat, is het belangrijk dat je daar al enige ervaring mee hebt. Je kunt praktisch en inhoudelijk aan de slag én je gaat in gesprek.

Met veel ruimte voor het experiment kan je bijvoorbeeld aan je portfolio werken, je focussen op waar je nog niet aan bent toegekomen of vrij beginnen en je intuïtie gebruiken als onderdeel van het proces.

gezamenlijk programma +


  • 24 mei, 9:30 - 12:00 u. - Peter van Druenen over klimaatverandering, nav zijn boek De Klimaatparadox, de eerste les van Artistiek Onderzoek, toegankelijk voor alle deelnemers aan het Zomerprogramma.


  • 1 juni, 16:00 u. - Openingsavond bij Straatgalerie  de Spelonk in Den Haag, in aanwezigheid van de exposerende kunstenaar Niek Hendrix


  • 2 juli, 19:30 u. - In gesprek met curator Lineke Hulshof van de expositie Beelden in Leiden lopende langs de tentoongestelde werken op de Hooglandse Kerkgracht.


  • 18 juli, 19:30 u. - Bezoek aan de werkplaats van De Leidse Deken, waar niet alleen beroemde textiele geschiedenis wordt bewaard, maar ook wordt gemaakt dankzij nieuwe samenwerkingen en ontwerpen.

exposure



  • Tevens bestaat de mogelijkheid dat je project uit het zomerprogramma wordt geselecteerd voor de expositie bij BioArt Laboratories tijdens de Dutch Design Week 2024.

Lessen / Lessons: week 22 t/m week 29

Tijd / Time: 9:30 - 12:00 uur + 13:30 - 16:00 uur/hrs

Vakantie / Holiday break: week 26


Data Gezamenlijk Programma:

1 juni, 2 juli en 18 juli


praktische informatie:


Data 24 mei t/m 20 juli
Zie ook het rooster en bij de vaklessen


Lokatie lessen tenzij anders aangegeven:

  • 5 Meilaan 137, Leiden


Kosten incl btw

1 vakles (3 x 2,5 uur) = 190 euro

1 vakles (6 x 2,5 uur) = 295 euro


   = inclusief

   * gezamenlijk programma

   * eindpresentatie Ars Aemula Naturae

   = exclusief

    * materiaal


Elke deelnemer ontvangt 10% korting bij de aankoop van materialen bij Terpen Tijn en Towie.


Algemene Voorwaarden


inschrijven


DE VAKLESSEN


PERSPECTIEF OP NATUURBELEVING
Docent: Thal Jonas

Data en Lokaties:

Donderdag 27 juni: Hortus botanicus Leiden en de Oude Sterrenwacht

Donderdag 11 + 18 juli: 5 Meilaan 137

Tijd: 13:30 - 16 u.


PN: Exclusief entree Hortus op 27 juni. Met Museumkaart gratis.

Thal Jonas laat zien hoe je op verschillende manieren de natuur in kunt gaan. Ben je de leek die zich verwonderd, of de uitvinder die op onderzoek gaat? Of ga je als wiskundige op zoek naar reeksen en patronen?

Dat laatste doet de kunstenaar Gerard Caris bijvoorbeeld, die zich al bijna zestig jaar laat inspireren door de wiskundige structuur van de vijfhoek. Zo bezien levert de natuur vele invalshoeken die een rijke inspiratiebron kunnen vormen voor de kunstenaar.

27 juni - Het Vijfhoekige Heelal - De plantencollectie van de Hortus botanicus Leiden een veelheid aan vormen en kleur. Wij gaan specifiek naar de abstractie van natuurvormen kijken. Vervolgens krijg je een interactieve rondleiding door de expositie Het Vijfhoekige Heelal van Gerard Caris in de Oude Sterrenwacht, inclusief de koppeling met de plantencollectie van de Hortus.


4 juli
- Stoepplantjes en Korstmossen - Een lokale safari naar verborgen biodiversiteit, ofwel een onderzoek naar een wereld van schoonheid, kleur, vorm en functie, voordelen voor de stad en de mens, en de verhalen achter deze vaak bijzondere creaturen.


11 juli - Biomimicry, leren van de natuur - In de afgelopen 3,7 miljard jaar zocht het leven op aarde naar oplossingen die evolutionair voordeel geven. Wat wij nu waarnemen zijn de succesvolle strategieën. Welke door de natuur uitgevonden technieken kunnen wij toepassen op onze problemen? Aan de hand van vele voorbeelden ontwikkelen we nieuwe eigen ideeën. Wat gaan wij ontwerpen op basis van wat we nu hebben ontdekt?


SCHOONHEID EN IMPERFECTIE
Docent: Iemke van Dijk

Data: Donderdag 6, 13 + 20 juni

Tijd: 13:30 - 16:00 u.

Lokatie: Leiden Art Hub, Papegaaisbolwerk 20

Iemke van Dijk focust in deze mixed media lessen op twee begrippen die sommigen subjectief vinden, en anderen universeel; schoonheid en imperfectie. Zijn zij tegengesteld, vullen zij elkaar aan, of sluiten zij elkaar uit? Hoe ga jij met schoonheid en imperfectie om in je eigen werk?

Het beeldend onderzoek naar schoonheid en imperfectie omvat het kijken naar en werken met begrippen als ritme, regelmaat, variatie, spanning en balans, toeval en controle.

Denk daarbij niet alleen aan creëren door op te bouwen, maar ook door middel van beschadigen, scheuren en transformeren. Om dit onderzoek uit te voeren is het gebruik van materialen en technieken vrij. Je kunt bijvoorbeeld denken aan monoprint, stempel, collage, sjabloon, animatie, waterverf en werken met verschillende soorten papier en karton.


ARTISTIEK ONDERZOEK
Docent: Karl Karlas

Data: Vrijdag 24 mei, Donderdag 30 mei, 6, 13, 20 + 27 juni

Tijd: 9:30 - 12:00 u.

Lokatie: 5 Meilaan 137

Kunst staat niet op zichzelf maar heeft altijd te maken met de wereld eromheen. Als kunstenaar heb je een unieke denkwijze en door deze te voeden met informatie kun je zaken transversaal begrijpen en uitleggen. Deze lessen gaan over kunst vanuit een actuele noodzaak. Hoe vertaal je jouw perspectief en visie op hedendaagse kwesties naar kunst?
Deze serie is voor kunstenaars die actuele onderwerpen in onze samenleving willen onderzoeken en daar een reactie op willen geven met hun werk. Hoe verbindt en versterkt de theorie de kunstpraktijk? Vertrekpunt is wetenschap en kennis maar de onderzoeksmethode is artistiek. ‘Artistic Research’ is een kunstpraktijk die uitgaat van experiment gedreven door nieuwsgierigheid en vragen. Het onderwerp van deze serie is klimaatverandering, de meest dringende kwestie van onze tijd. Je gaat jouw authentieke perspectief en begrip hierop onderzoeken en vertalen. 
Materiaalkeuze is vrij. Je zult in deze lessen vooral vanuit het onderwerp en de inhoud materialen selecteren. Je wordt uitgedaagd om te onderzoeken op welke manieren je het materiaal kunt gebruiken, naar je hand zetten of je te laten verrassen.


Tijdens de eerste les geeft Peter van Druenen, auteur van het boek De Klimaatparadox, een presentatie over klimaatverandering. Van Druenen is naast schrijver ook historicus, uitgever en internetpionier.


Om je artistiek onderzoek te kunnen voeden wordt je gevraagd (een van) deze bronnen vast voor aanvang te lezen / luisteren / bekijken:

Boek: De Klimaatparadox van Peter van Druenen
Podcast:
Boven Water van NRC
Documentaire:
Selectie aan opties (2doc) / Our Planet (Netflix)


MAKING ARTIST BOOKS

Tutor: Nishiko

Language: English

Location: 5 Meilaan 137

Data: Saturday 8, 15, 22, 29 June, 13, 20 July

Time: 13:30 - 16 hrs

Fee: 295 euro incl vat

* Incl opening, all excursions + presentation @ Ars Aemula

* Excl material

An artist book is like an artwork which you can hold in your hands. It is an artwork which you can go through at your own pace and order, spending as much time as you choose exploring the maker’s intensions and choices. It communicates and also can travel easily.
Making an artist book is a series of decisions made from the limitless combination of possibilities the format offers. Deciding on the size, the number of pages, the type of paper, the printing and the binding methods are examples of key factors of a book. But nothing is more important than the selection of its contents, their combinations and their sequence.
This course will introduce the various possibilities of formats of artist books, and offer hands-on practice in producing publications collectively and individually, focusing on the contents side of the book. We will start with an introduction to artist books and the basic anatomy of a book.

The second half of the course will be making an instant ‘zine’ collectively and an artist book individually. The aim of the course is to allow participants to acquire basic knowledge to create simple but communicative publications.


MORE-THAN-HUMAN DESIGN
Docent: Daniëlle Ooms
Data: Vrijdag 7, 14, 21, 28 juni, 12, 19 juli

Tijd: 13:30 - 16 u.

Lokatie: 5 Meilaan 137

In deze lessenreeks staat de relatie tussen mens en natuur centraal. We zullen de huidige relaties bevragen en geïnspireerd raken door toekomstbeelden waarbij er een balans is ontstaan tussen mens en natuur. Hoe kunnen we samenwerken met de natuur, in plaats van er 'gebruik' van te maken?

Elke les begint met theorie, gevolgd door een praktische opdracht. De lessen worden afgesloten met een reflectie moment over hoe het werk van de deelnemers aan kan sluiten bij dit thema.

We beginnen bij onze relatie met dieren, bijvoorbeeld hoe deze per soort al enorm kan verschillen. Per les gaan we een stapje kleiner, waarbij we langs planten, insecten en mico-organismen komen. Zo gaan we van groot naar klein. We eindigen met het geheel en bekijken wat de positie van de mens in het natuurlijk ecosysteem is.

Organismen, van groot tot klein, vormen de inspiratie om kunst te maken, Het materiaal- en techniekonderzoek is onderdeel van de lessen. Je kunt bijvoorbeeld werken met digitale technieken, 2-dimensionaal zoals tekenen, schilderen en collage of 3-dimensionaal, al dan niet met biologische materialen.


Share by: